Byggeaffald
Hvad er bygge- og anlægsaffald?
Bygge- og anlægsaffald er det affald, der opstår i forbindelse med byggeri, renoveringer, nedrivning, lednings- og anlægsarbejder samt lignende arbejde. Affaldet kan eksempelvis være murbrokker, træ, armeringsjern, kabler, asfalt, vinduer, klinker og sanitet.
Ved bygge- og anlægsprojekter kan der fremkomme farligt og miljøskadeligt affald. Dette affald - såvel som uforurenet bygge- og anlægsaffald - skal håndteres og sorteres korrekt for at undgå skader på miljø og sundhed og for at spare på ressourcerne. Som ejer af den genstand, det stof eller materiale, som bliver til affald i forbindelse med renovering eller nedrivning, har du ansvaret for korrekt sortering og håndtering af affaldet.
Overordnet set skal du huske følgende:
- Før byggearbejdet påbegyndes, skal du gennemgå bygningen og byggearbejdet, for at identificere de forskellige typer af affald og vurdere, hvorvidt der findes miljø- og sundhedsskadelige materialer i bygningen, inden affaldet meldes.
- Vær opmærksom på, at en bygning eller et anlæg, der er opført eller renoveret mellem 1950 og 1977, skal screenes for PCB, inden du kan anmelde affaldet.
- Du skal anmelde bygge- og anlægsaffald til kommunen senest 14 dage inden, du går i gang med byggeprojektet, når:
- Dit byggearbejde omfatter mere end 1 ton affald.
- Du skal fjerne asbestholdige materialer
- Du skal af med farligt affald, fx. bly i maling, PCB.
- Du skal sørge for at affaldet sorteres korrekt, så det kan blive behandlet på den rigtige måde.
- Du skal sørge for enten selv at genbruge eller genanvende med muligt affald, eller sende det til virksomheder, som lovligt kan genbruge eller oparbejde affaldet. Farligt og miljøskadelige affald skal anvises til behandling hos en godkendt behandlingsvirksomhed.
Dit ansvar
Som ejer af det, der skal ombygges eller nedrives, er du bygherren, og oftest også affaldsproducenten. Definitionen "bygherre" kan også dække over personer, som har fuldmagt til at træffe beslutninger på vegne af bygherre, fx boligselskaber, driftsorganisationer og beboerrepræsentanter.
Hvis du som bygherre ikke selv står for at gennemføre projektet, men indgår aftaler med rådgivere og entreprenører, skal du være opmærksom på, at ansvaret for at opgaven bliver løst korrekt, forbliver dit ansvar - medmindre du har indgået en aftale om, at din entreprenør overtager ejerskabet til materialerne, før de bliver til affald. Det er derfor vigtigt, at du igennem hele projektet forholder dig til, hvilke regler, der gælder for dig som ejer af affaldet.
Husk, at nedrivning også kræver tilladelse hos byggemyndigheden.
Læs mere om byggeaffaldsregler
Er du lejer, ejer, entreptrenør eller rådgiver - så læs her
Se hvor asbest kan være i dit hus