Byggeaffald
Hvad er bygge- og anlægsaffald?
Bygge- og anlægsaffald er det affald, der opstår i forbindelse med byggeri, renoveringer, nedrivning eller lignende. Affaldet kan eksempelvis være murbrokker, træ, armeringsjern, kabler, asfalt, vinduer, klinker og sanitet.
Ved bygge- og anlægsprojekter kan der fremkomme farligt og miljøskadeligt affald. Dette affald skal håndteres og sorteres korrekt for at undgå skader på miljø og sundhed. Som ejer af den byggeriet har du ansvaret ansvaret for korrekt sortering og håndtering af affaldet.
Dit ansvar
Som ejer af det, der skal ombygges eller nedrives, er du bygherren, og affaldsproducenten, og således den med ansvaret for at bygningsaffaldet håndteres korrekt.
Det overordnede er altid bygherrens, også i det tilfælde, hvor der laves aftaler med rådgivere og entreprenører. Det er derfor vigtigt, at du igennem hele projektet forholder dig til, hvilke regler, der gælder for dig som ejer af affaldet.
Vær opmærksom på at få de rette tilladelser inden du påbegynder en nedrivning eller renovering.
Du skal huske følgende når du bygger
Tryk på boksene og se, hvad du skal huske i de forskellige faser af dit byggeri
Undersøg hvilke typer affald du har i dit bygningsaffald
Før byggearbejdet startes skal du gennemgå bygningen, der skal renoveres eller rives ned, for hvilke typer affald, der kan opstå når du begynder byggearbejdet. Samtidig skal du vurdere om, der er affaldstyper med miljø- eller sundhedsskadelige materialer.
Du skal bruge viden om hvilke affaldstyper du har, når du skal anmelde dit byggeaffald til kommunen - det kaldes også en miljø-screening.
Bygninger opført eller renoveret mellem 1950 og 1977 skal undersøges for PCB
Er din bygning opført eller renoveret mellem 1950-1977 skal du undersøge dit bygningsaffald for PCB inden du laver din anmeldelse af bygningsaffald til kommunen.
Anmeld dit bygningsaffald til kommunen
Du skal anmelde dit byggeaffald til kommunen senest 14 dage inden, du går i gang med byggeprojektet. Du vil herefter modtage en anvisning fra kommunen, hvor det vil fremgå hvor du skal aflevere dit sorterede bygningsaffald.
Du skal kun anmelde dit bygningsaffald hvis, der samlet set er mere end ét ton bygningsaffald, bygningsaffaldet indeholder asbest, eller du har farligt affald som for eksempel blyholdig maling og PCB.
Bygningsaffaldet skal sorteres korrekt
Det er bygherrens ansvar, at bygningsaffaldet håndteres og sorteres korrekt. Det betyder, at affaldet skal holdes adskilt i hver affaldstype, og farligt affald skal pakkes korrekt.
Når bygningsaffaldet er håndteret korrekt kan det blive behandlet korrekt til enten genbrug, genanvendelse eller deponi.
Kan dit byggeaffald genbruges af andre?
Meget bygningsaffald kan genbruges, hvis det pilles ned korrekt - også kaldet selektiv nedrivning. Der er ofte mange andre private borgere eller virksomheder, som er interesserede i brugte materialer. Dette kan for eksempel være gulvbrædder, trævinduer, køkkener, mursten eller lignende.
Sociale medier er ofte en god hjælper her. Prøv for eksempel at skrive i lokale grupper, at du har materialer som kan genbruges.
OBS: Vær opmærksom hvis dit bygningsaffald indeholder farlige stoffer, så skal det anmeldes til kommunen og ikke gives videre til andre.
Mange virksomheder tager også gerne imod brugte byggematerialer. Her anbefaler vi at søge på nettet efter den rette modtager.
Flere byggemarkeder tager for eksempelvis gerne mod gamle døre og vinduer.
Farligt og miljøskadelige affald skal altid anmeldes til kommunen, som anviser til behandling hos en godkendt behandlingsvirksomhed.
Følg kommunens anvisning for bortskaffelsen af affaldet
Det er vigtigt, at du følger kommunens anvisning, når skal du af med dit bygningsaffald, og afleverer affaldet de rigtige og anviste steder.
Når du afleverer affaldet til det anviste sted skal du få en kvittering på, at du har afleveret affaldet. Kvitteringen fås hos det anviste modtagersted. Kvitteringen skal fremsendes til kommunen, som herefter kan afslutte din sag.
Dit byggeprojektet kan ikke afsluttes før kvitteringen er
fremsendt til kommunen, og det er bekræftet at affaldet er havnet de rigtige
steder.